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CITY OF SAN ANTONIO 
P.O. Box 839966 

San Antonio, Texas 78283-3966 
 
 

ADDENDUM III 
 
 
SUBJECT: Request for Proposals, Terminal A Food & Beverage Prime Concessionaire, (RFP-

012-032-MA), dated March 11, 2012.  
 
DATE: May 22, 2012 
 
THIS NOTICE SHALL SERVE AS ADDENDUM NO. III – TO THE ABOVE REFERENCED 

REQUEST FOR PROPOSALS (RFP) 
 
 
A. QUESTIONS RECEIVED BY CITY STAFF AT THE PRE-SUBMITTAL CONFERENCE 

OR IN ACCORDANCE WITH RFP SECTION VIII ARE ANSWERED AS FOLLOWS: 
 

 
Question 1: Can the Architect provide renderings of the exterior signage requirements for the 

units?  
 
Response: No. Signage mount and brackets for concession portals are still being designed.   

 
Question 2: Draft Concession Agreement, Page 27 of 122, Section 4.02(a)iii – Reports by 

Concessionaire, states that all tenants must report sales that have been 
certified/audited by a CPA.  I'm sure most people outsource their financial statement 
and income tax preparations to a CPA because it's not their area of expertise.  
However, I am a degreed accountant with 27 years of experience in financial 
statement management.  As an officer of the company, will that suffice for a means 
to authenticate sales information?   

 
Response: No.  
 
Question 3: Since the ceiling lighting elements in the north central food court match the south 

central food court, what is the airport’s preference for this lighting?  Should it 
remain and be integrated into the new design or be replaced?  

 
Response: The lighting in the north food court will be a leased area and can be replaced and 

does not need to match lighting in the south food court.  Lighting in south food court 
(outside of lease limits) will be replaced under Terminal A Renovation Project.  
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Question 4: Since the stone wall finish at the columns and low wall surrounding the north central 
food court match the finishes in other parts of the airport, what is the airport’s 
preference for this finish to remain or be replaced?  

 
Response: Stone walls will be outside of lease limits and will be removed under Terminal A 

Renovation. 
 

Question 5: Will the airport provide dimensioned lease outline drawings (LODs) of all spaces?  
 
Response: Drawings were provided in Addendum II.  

 
Question 6: Will any of the lease lines be altered in the Terminal A Renovations, which are to 

include new terrazzo flooring up to the lease lines?  I ask because at least one lease 
line is curved and we’re wondering if it will be straightened.  

 
Response: See Attachment 1 to this Addendum III.  

 
Question 7: Since the deadline was extended, may the deadline for questions be extended as 

well?  
 
Response: Deadline for questions was not extended.  

 
Question 8: Draft Concession Agreement, Page 85 of 122, Section 17.02 states that no food 

retailer can sample their product outside their leaseline.  Knowing this is our best 
form of marketing, can we ask for a waiver of this point?  

 
Response: No waiver will be granted. Sampling may only take place within leaseline.  

 
Question 9: Insurance coverage limits being requested by the City in the airport lease are much 

higher than those required by our franchise agreement.   Although employees won't 
typically be transferring inventory between stores or using their personal vehicles on 
company business often; the non-owned vehicle coverages we carry are half of what 
the airport requires.  Limits we carry are consistent with our Franchise agreement 
and advice received by our insurance agent.  Additionally, we do own a company 
vehicle that carries 500K/500K, but the airport is asking for $1,000,000.  Are these 
higher limits for vehicles that would be driven near the tarmac, or fuel tankers?  In 
those cases, I could see the need, but in our case I only see us using employee 
parking.  Please advise?  

 
Response: The $1,000,000 combined single limit required in the document is the standard 

contractual requirement for auto liability coverage for the City of San Antonio 
 

 Question 10: Can you please verify if concessionaire will be responsible for investing and 
remodeling/supplying furniture to the north food court seating area (where 
McDonald’s and Famous Famiglia are located)?  

 
Response: Yes. The north food court seating area is leased space and concessionaire shall 

supply the furniture.  
 

Question 11: Can we provide the existing operations interior and exterior photos on an 11x17 
page?  
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Response: Yes.  

 
 Question 12: Would you reconsider the street pricing requirement and allow at least street plus 

10%?  
 
Response: No. Street pricing requirement applies to all concessionaires.  

 
Question 13: Would the Airport consider modifying the lease term for full service restaurants to 

be at least ten years with two one-year options and the term for quick service units to 
be at least seven years with two one-year options?  

 
Response: No.  

 
Question 14: Can the wall in space #180 be replaced with glass so that the unit can be seen 

visually from the outside rear of the unit?  
 
Response: Currently, the wall is glass. Respondents may choose to provide service to the 

unsecured area through this access but must give consideration to TSA security 
issues.  

 
Question 15: Draft Concession Agreement, Article 1. Definitions, Page 10 of 122, “Gross 

Receipts” states that the gross receipts language for rent calculation does not allow 
us to deduct the Mixed Beverage Gross Receipts Tax that we pay to the state of 
Texas, because pursuant to Texas Law, we cannot separately state this tax on the 
consumers receipt (which – separately stating a tax on the receipt is excludable 
pursuant to your sublease). This law states that this tax cannot be passed to the 
consumer and therefore cannot be put on the consumers receipt. 

 
 As a result of this dynamic scenario, this is effectively asking a concessionaire to 

pay rent, on a tax that is paid.  Since the concessionaire makes no revenue under this 
scenario and it is extremely uncommon in any retail concession scenario for 
operators pay rent on a tax, we ask that you specifically “also exclude taxes paid 
under the state’s Liquor Law Tax”. 

 
Response: Taxes on mixed beverages or alcohol-containing beverages will be excluded from 

revenue and excluded from the gross receipts calculation for purposes of calculating 
rent.  However, it will need to be identified on the concessionaire reports. The 
definition will be revised to reflect this 
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Question 16: Draft Concession Agreement Article I. Definitions, Page 12 of 122, “Transition 
Rent” reads “Rent assessed on premises operated by the concessionaire before 
completion of the Transition Period. Transition Rent shall consist of (i) Percentage 
Rent for temporary locations, if any; (ii) MAG for those locations for which 
construction is complete and are open to the public; (iii) MAG for those locations 
that have been delivered to the Concessionaire and are open to the public and 
operated by Concessionaire, its subcontractors or sublessees, pursuant to the terms 
of this Agreement; and (iv) applicable Additional Rent. MAG identified under (iii) 
above shall be abated when the location begins an active construction phase (not 
design).”  
 

16a: For (ii) and (iii), should the obligation be the greater of MAG or percentage rent? 
 
Response:  Yes. Percentage rent applies at all times.   
 

16b: How do we distinguish a temporary store subject to (i) and stores subject to (iii)?  
 

Response: For purposes of (i), a temporary location is a store that operates from a reduced 
footprint or alternate location due to active construction of the ultimately intended 
store. For purposes of (iii), the store would be fully operational from the entirely 
delivered footprint but not have undergone construction. The section will be 
modified to reflect the nuance. 

 
16c: Who will provide official documentation?   

 
Response: When deemed appropriate, City will provide official written notification of 

significant dates such as the start of transition rent, location MAG, completion of 
transition period,  start of various Lease Years and associated MAG, etc.  

 
 

Question 17: Draft Concession Agreement, Page 17 of 122, Sec. 3.01 (c) MAG during Transition 
Period reads “Notwithstanding the foregoing, Concessionaire shall pay Transition 
Rent during the Transition Period. Concessionaire shall pay MAG for locations that 
(i) have been constructed and opened for business; and/or (ii) are not yet constructed 
but are operating and open to the public. For each location, Concessionaire’s 
obligation to pay the Transition Rent shall begin on the first day of the month 
following store opening”.  
 
Should a store open at the middle of the month during the transition period, will the 
period from opening to end of the month be rent free?  

 
Response: No. Percentage rent applies at all times. This provision is meant to avoid prorating a 

location MAG for the partial month.  
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Question 18: Draft Concession Agreement, Page 16 of 122, Sec. 3.01 - (b) reads “The MAG for 
the second Lease Year and each succeeding Lease Year shall be calculated by 
multiplying 85% by the total amount of concession fees (consisting of MAG and 
Percentage Rent) due from Operator to the City in the immediately preceding 
twelve-month period and be provided to Concessionaire within 30 days of the 
beginning of the succeeding Lease Year. For example, assuming that the Lease Year 
begins in January, in order to provide the MAG to the Concessionaire in December, 
the MAG would be based on the Rents due, excluding Additional Rents, for the sales 
during the prior twelve month period between November 1 through October 31. In 
no event, however, shall the MAG for any Lease Year be less than the first Lease 
Year, except as provided in Section 3.01(d) below.” 
 
Please delete the following language: “and be provided to Concessionaire within 30 
days of the beginning of the succeeding Lease Year. For example, assuming that the 
Lease Year begins in January, in order to provide the MAG to the Concessionaire in 
December, the MAG would be based on the Rents due, excluding Additional Rents, 
for the sales during the prior twelve month period between November 1 through 
October 31”.  Similar to the provisions of other contracts, add verbiage to have the 
new calculated MAG effective at the beginning of the new lease year. 

 
Response: Request considered and denied. The calculated MAG is effective at the beginning of 

the new lease year.  The language in the draft agreement will enable the City to 
calculate the new MAG prior to the beginning of the new lease year.  For 
clarification, if the City were to wait until the December Rents are available to 
calculate the new MAG, it would have to wait until February.  However, the new 
MAG in the above example is due on January 1. The offsetting calculation allows 
the City to provide the new MAG in a timely manner.   

 
 Question 19: Draft Concession Agreement, Page 27 of 122, Section 4.02(a)iv REPORTS BY 

CONCESSIONAIRE reads “The Monthly Statements and Annual Statements 
prepared by Concessionaire shall also provide an analysis of operations, which shall 
include the following data: 

 
1) total Gross Receipts and, if requested, Concessionaire shall calculate such 
Gross Receipts per square foot of Floor Area in the Premises;  
2) sales by general product category and location;  
3) total number of transactions per location;  
4) average dollar amount per transaction per location;  
5) sales variance analysis as compared to the immediately prior Lease Month 
and/or Lease Year; and  
6) sales time distribution if requested by the Director. 

 
Items #4, #5 and #6 require significant manual manipulation of data based on the 
current POS system technology.   Please delete these report requests or only require 
them to be provided on a yearly basis. 

 
Response: No change on Item #4 as it should not require significant manual manipulation.  It is 

essentially item #2 divided by item #3.  Items #5 and #6 will be required only if 
requested by Director from time to time and not on a monthly basis.  Contract will 
be modified accordingly. 
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Question 20: In Draft Concession Agreement, Page 31 of 122, Section 6.01(b):  Construction of 

Premises, construction build out time is set at “60 days”. Can this be revised to read 
“90 days for food court and 120 days for restaurant/bar”? 

 
Response: Request considered and denied.  The 60 days in question refers to completion of 

final drawings.  Build out is to be completed in accordance with Schedule B.  
Section will be revised to delete extraneous wording but substance will remain the 
same. 

 
Question 21: If a concessionaire is proposing as a prime, but is proposing a joint venture on an 

individual store location, what information is required for this (i.e. financials, letter 
of intent)?  

 
Response: In addition to meeting all other requirements, Prime’s responding as Joint Venture 

for an individual location must, together with the other Joint Venturers, provide all 
information required of RFP Attachment A, Tab 3, Proposed Concession Plan.  

 
Question 22: If an existing concession space does not have an overhead rolling grill, must the new 

tenant include one in their design?  
 
Response: Yes.  

 
 
 
B. Questions received prior the deadline for questions and in accordance with RFP Section VIII 

that were not answered above will be addressed in Addendum IV. 
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ATTACHMENT 1 TO ADDENDUM III 
 

 


